Fotografování divoké přírody

Focení přírody, hlavně však rostlin je moje velká vášeň. Již od časného jara se snažím vyrážet na lokality s výskytem chráněných, či jinak zajímavých rostlin.

Hlavní můj zájem jsou ale orchideje. Hlavně rostoucí v ČR, ale fotím i po Evropě.

Moje hlavní specializace je makrofotografie. Pořizovány makroobjektivy CANON MACRO LENS EF 50/2,5, ale hlavně CANON MACRO LENS EF 100/2,8 USM. Naprosto nepostradatelný je i kvalitní stativ GITZO.

Další možnost, v poslední době čím dále u mne více preferovanou, je focení tzv. "starými skly". Jde o to, že na dnešní zrcadlovky (v mém případě CANON EOS 6D) nasazujeme pomocí redukcí mechanické objektivy ze starých zrcadlovek, mnohdy staršími než samotní fotografové. Tímto spojením vznikají velice zajímavé fotografie, které mají svoji velice specifickou atmosféru, která je tvořena hlavně konstrukcí těchto objektivů, převážmě německých, ruských, některých japonských ale i dalších. I zde je nepostradatelný stativ GITZO. Zde ještě více než při focení s moderními objektivy je důležitý vliv samotného fotografa. Protože se jedná o manuální fotografii, je nutno být nejen skušený fotograf, so se týče techniky focení, ale hlavně jde o cit autora pro samotný objektiv, světlo a hlavně o fotografovaný objekt.